La scurt timp după înființarea compartimentului de Chirurgie Plastică în Spitalul Militar de Urgență ,,Alexandru Gafencu” din Constanța, în cadrul acestuia s-a realizat prima reconstrucție de sân cu țesuturi autologe liber transferate. Considerat standardul de aur între procedeele reconstructive după cancerul de sân, lamboul abdominal bazat pe artera epigastrica inferioară (profundă) aduce țesuturi proprii ce creează un sân nou, cu o durata de viață egală cu viața pacientei.

  Interventia a durat 10 ore si a fost efectuata de o echipa de doi chirurgi plasticieni: Dr Anca Oprescu, medic specialist Chirurgie Plastică si Microchirurgie Reconstructivă la Spitalul Militar Constanta, absolventa a programului de masterat in microchirurgie, sub egida Universității Autonome din Barcelona a organizat intervenția pe care a realizat-o cu ajutorul voluntar al dr. Altai Gelal, medic primar de Chirurgie Generală și medic specialist Chirurgie Plastică si Reconstructivă.

Anestezia a fost asigurata de echipa condusa de Col. Dr. Aurel Trană. Operatia presupune doi timpi principali: prelevarea unui lambou de pe abdomen, ce foloseste pielea si grasimea abdominala, impreuna cu vasele care le hranesc. Dupa disectia arterei si venei pana la origine, urmeaza timpul toracic, acesta constand in identificarea unei artere si vene receptoare, la care se va lega lamboul.

Operatia este practic un autotransplant ce foloseste excesul de tesuturi abdominale, ceea ce sporeste satisfactia pacientelor , acest exces fiind de cele mai multe ori nedorit. Inchiderea abdomenului si inchiderea zonei receptoare sunt evenimentele finale. Atunci cand exista tesut abdominal in exces, acesta este prima alegere, in cazul in care nu exista, pot fi alese alte zone donatoare. Interventia a fost un succes, pacienta in varsta de 53 de ani cu mastectomie dreapta realizata in urma cu aproximativ 10 ani fiind externata la 7 zile postoperator, cu stare generala foarte buna. Spitalul Militar reaseaza orasul Constanta pe harta Europei, ca oras ce ofera pacientelor cu cancer de san un tratament complet , modern , ce foloseste propriile tesuturi si tehnici microchirurgicale.

Vindecarea nu presupune doar absenta maladiei , ci recuperarea starii de sanatate fizica si psihica, tinand cont de impactul devastator al amputatiei sanului asupra psihicului feminin.

Aceasta premiera nu ar fi fost posibila fara curajul si increderea pacientei in echipa operatorie, fara dedicarea si dorinta de implicare a echipei de asistente si infirmiere de la blocul operator, din sectia de terapie intensiva si din sectia de chirurgie generala, al caror merit dorim sa il recunoastem la intreaga valoare.