Medici :

Nr. Crt.

Nume și prenume Grad Specialitate

Informații

1

Rogojinoiu-Sandu Ovidiu Medic specialist Oncologie medicală

Șef compartiment

 

Oncologia este domeniul științei medicale care se ocupă de studierea etiologiei, patogenezei, diagnosticului, clinicii, tratamentului, abilitării și profilaxiei cancerului, la baza careia stau metodele chirurgicale, radiologice și medicamentoase de tratament, efectuând în același timp elaborarea și perfecționarea lor.

Secția de Oncologie, din cadrul Spitalului Militar “Al Gafencu” Constanța, are mai multe obiecte de activitate: diagnosticul, tratamentul (chimioterapie, radioterapie, chirurgie), urmărirea pacienților dupa incheierea tratamentului de specialitate, managementul reactiilor adverse la tratament, screening-ul pentru anumite localizari de cancer, tratamentul durerii pentru pacientii la care tratamentele de specialitate nu mai sunt oportune, aspectele etice ale abordarilor pacientilor cu cancer si screening-ul in bolile maligne.
Dovedirea histologica a malignitatii trebuie obtinuta inainte de stadializare si terapie. Extensia bolii este importanta pentru planificarea tipului de terapie: chirurgie, radioterapie, chimioterapie, hormonoterapie sau o combinatie a acestora. Chimioterapia adjuvanta este un tratament destinat eradicarii micrometastazelor, prevenirii bolii clinice metastatice si imbunatatirii supravietuirii.

Servicii:
Recoltarea de analize medicale uzuale obligatorii inaintea inceperii tratamentului citostatic, gratuit(hemograma, uree, creatinina, glicemie, GOT, GPT, examen sumar urina).
Ecografii abdominala si pelvina, mamara, tiroidiana, testiculara.
Tratamentul citostatic perfuzabil sau injectabil intravenos la pacientii cu cancer ce necesita acest tip de tratament. (Prin Programul National de Oncologie).
Tratament simptomatic sau de sustinere perfuzabil si injectabil la pacientii cu diferite complicatii secudare tratamentului citostatic sau evolutiei bolii.
Montarea de cater in vena subclaviculara sau jugulara +/- camera la pacientii care necesita tratament intensiv sau venele periferice sunt neabordabile.
Laboratorul de analize efectueaza urmatoarele analize :
a. Oncologie : CA125, ACE, CA 15-3, AFP, CA 19-9, PSA, beta hCG, Thiroglobulina
b. Imunologie : Imunoglobulina IgM, Ig G, IgA, IgE, Proteina c reactiva(PCR), Factor reumatoid(FR).
c. Anemie : sideremie, feritina serica, transferina, capacitatea de legare a fierului, punctie osteomedulara, electroforeza de hemoglobina.
d. Coagulare : TP, APTT, Fibrinogen, TT, INR, DDimeri.
e. Biochimie: uree, creatinina, glicemie, bilirubina directa/indirecta, GOT, GPT, fosfataza alcalina, LDH, GGT, sodiu, potasiu, calcemie, magneziu, fosfor, examen sumar de urina , proteine totale, acid uric, cholesterol, triglyceride.
f. Altele: VSH, Electroforeza de proteine